V Trnave pribudla dočasná Historická ulička

NETKY.SK • 6 August 2014, 11:45 • 2 min
V Trnave pribudla dočasná Historická ulička

TRNAVA - Na jednom z múrov Divadelnej ulice v Trnave v blízkosti hlavného námestia je inštalovaných 12 veľkoformátových fotografií starej Trnavy.

slovakia

left justify in out

Návštevníci aj Trnavčania si na nich môžu pozrieť, ako mesto vyzeralo pred 100 či 50 rokmi. S projektom Historická ulička prišiel mladý Trnavčan Juraj Zamborský, ktorý použil zábery zo zbierky Jozefa Benka. Sprievodný text napísala Simona Jurčová. 
      

„Naskenované a vytlačené fotografie majú rozmery 1,5 krát 1 meter. Pridal som aj QR kódy, pomocou ktorých sa môžu diváci preniesť na albumy fotografií starej Trnavy na internete,“ povedal Zamborský pre TASR.

 

Na múre je Trojičné námestie, železničná stanica, cukrovar, Paulínska ulica v podobe, akú dnešné mladšie generácie už nemajú šancu poznať. Je tam i záber na terajšiu Študentskú ulicu niekoľko rokov po tom, ako mesto otvorilo svoje hradby a začala sa nová výstavba za nimi. Ulica končí základnou školou a namiesto sídliska Prednádražie s 20.000 obyvateľmi sú iba polia.

 

„Toto je jeden z dôvodov, prečo som sa do projektu pustil. Dávam príležitosť, aby si Trnavčania uvedomili, aké krásne centrum naše mesto má, ako sa vyvíja, že je to živý organizmus a ľudia v ňom ho tvoria a robia atmosféru miesta,“ dodal Zamborský. Na základe veľmi priaznivej spätnej väzby divákov má záujem v projekte pokračovať aj na budúci rok, chce využiť ďalšie prázdne steny v Trnave. Na nich chce ukázať predchádzajúce podoby napríklad Kapitulskej ulice, Univerzitného námestia a iných miest, ktoré písali dejiny Trnavy. 
      

Historická ulička bude mať trvanie do konca októbra.
      

Juraj Zamborský, ktorý patrí k spoluautorom myšlienky Book Point – telefónnej búdky pri Trnavskej univerzite, kam Trnavčania prinášajú knihy, ktoré už nepotrebujú a ďalší si ich môžu odniesť domov, sa projektom zaoberal zhruba dva mesiace. Prípravná fáza bola náročnejšia, vďaka sponzorom zabezpečil tlač i rámy na inštaláciu, pri nej mu potom pomohol najviac jeho otec. „Teší ma, že sa ľudia pristavujú a spoznávajú zákutia, ktoré už neexistujú,“ dodal Zamborský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies