V Trenčíne získali lukratívnu zákazku: Opravia ruské vrtuľníky pre Američanov

NETKY.SK • 3 November 2016, 15:20 • 2 min
V Trenčíne získali lukratívnu zákazku: Opravia ruské vrtuľníky pre Američanov

TRENČÍN - Niekoľko rokov bojovali s nedostatkom zákaziek. Aj to bol dôvod, prečo posledné tri roky končili v stratách, presahujúcich milión eur.

slovakia

left justify in out

Teraz získali Letecké opravovne Trenčín podľa informácií denníka Hospodárske noviny historicky najlukratívnejší kontrakt, ktorý môže presiahnuť 100 miliónov eur. A v tendri servisnej agentúry NATO Support and Procurement Agency porazili slušnú medzinárodnú konkurenciu.

 

Budú totiž pre Washington opravovať ruské vrtuľníky nasadené v Afganistane. Pre Američovanov Slováci opravia minimálne desať a maximálne 36 bojových vrtuľníkov Mi-17 ruskej výroby.

 

Objem kontraktu sa môže nafúknuť na 110 miliónov eur, uvádza autor článku. Ide o rámcovú zmluvu, ktorej objem nemusí byť vyčerpaný.

 

Na súťaži sa zúčastnili aj firmy z Litvy, Bulharska či USA. Veľký záujem mal i český podnik Lom Praha. Úspech slovenského zbrojárskeho priemyslu ministerstvo obrany nekomentuje. Odvoláva sa na prísny režim utajenia informácií súvisiacich so získaným kontraktom.

 

Prvé vrtuľníky Mi-17, ktoré budú opravovať v LOT, sú už na Slovensku

 

Prvé tri vrtuľníky Mi-17, ktoré budú opravovať v Leteckých opravovniach Trenčín (LOT), sú už na Slovensku. Potvrdilo to ministerstvo obrany. LOT získali kontrakt pre Severoatlantickú alianciu (NATO) na opravu vrtuľníkov nasadených v Afganistane.

 

"Ide o jednu z najväčších zákaziek v histórii našich leteckých opravovní. Úspechom je však nielen to, že sme obstáli v konkurencii špičkových svetových podnikov, ale aj to, že týmto spôsobom zabezpečíme prácu pre ľudí v trenčianskom regióne na niekoľko ďalších rokov," uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

 

LOT, ktoré patria pod ministerstvo obrany, získali zákazku v medzinárodnom tendri agentúry NATO - Support and Procurement Agency (NSPA), kde obstála v konkurencii iných svetových spoločností. "Vzhľadom na podmienky tendra a režim uzatvorenej zmluvy nie je v tejto chvíli možné poskytnúť viac informácií. O priebehu realizácie zákazky bude rezort obrany informovať v najbližších týždňoch," dodalo ministerstvo.

 

Vrtuľníky z Afganistanu doviezlo na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave dnes na poludnie lietadlo AN-124. Vrtuľníky Mi-17 budú v najbližších hodinách pozemnou prepravou transportované z bratislavského letiska priamo do Leteckých opravovní v Trenčíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies