V Trenčíne otvorili nový cestný most

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 17:15 • 2 min
V Trenčíne otvorili nový cestný most

TRENČÍN - V Trenčíne dnes slávnostne otvorili nový cestný most. Jeho výstavba trvala tri a pol roka a vyžiadala si 37 miliónov eur. Prvé autá budú môcť po moste prejsť od štvrtka rána.

slovakia

left justify in out

V Trenčíne bol doteraz len jediný most cez rieku Váh, čo spôsobovalo výrazné dopravné komplikácie. Minister dopravy Ján Počiatek dnes uviedol, že by most mal výrazne odľahčiť dopravu v meste. Stavba patrí pod cesty I. triedy a ministerstvo podľa jeho slov bude v budúcnosti viac investovať práve do nich, keďže tvoria až 50 percent všetkej dopravy v krajine. 

 

“Je to emotívny moment pre Trenčín, výstavba mosta sa sľubovala viac ako 15 rokov a mnohí ani neverili, že sa niekedy vybuduje. Podľa prepočtov by mal znížiť až o polovicu premávku na starom moste, čo pomôže nielen centru, ale celkovo doprave v meste,” povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček. 

 

Investorom stavby bola Slovenská správa ciest (SSC). Podľa generálneho riaditeľa SSC Romana Žemberu má stavba 2,4 kilometra, jej súčasťou sú tri mostné objekty a šesť križovatiek. Stavbu z 85 percent spolufinancovala Európska únia. Zástupca Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek hovorí, že Európska únia podporuje mnoho odvetví, ale doprava patrí medzi tie najviditeľnejšie. Únia podľa jeho slov prispela už na sto kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. 

 

Nový cestný most stojí približne dva kilometre južne od súčasného. Stal sa aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh, vedie do rozširujúcej sa nákupnej zóny na výpadovke smerom na Prievidzu alebo Brno. Most je zároveň prvou etapou juhovýchodného obchvatu mesta. Ten má viesť poza lesopark Brezina, ktorý spolu s Váhom delí mesto na tri časti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies