V trebišovských kasárňach nastúpili stovky vojakov V4, podľa Glváča je šanca nasadenia vysoká

NETKY.SK • 18 Január 2016, 09:43 • 2 min
V trebišovských kasárňach nastúpili stovky vojakov V4, podľa Glváča je šanca nasadenia vysoká

BRATISLAVA - V kasárňach trebišovského útvaru minulý týždeň slávnostne nastúpilo 538 vojakov Ozbrojených síl SR, ktorí sú vyčlenení pre Bojovú skupinu Európskej únie krajín Visegrádskej štvorky.

slovakia

left justify in out

Celkový počet vojakov v bojovej skupine je zhruba 3 900 vrátane podporných jednotiek. Slovenskí vojaci tvoria približne 12 percent z celej bojovej skupiny. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.


„Bojová skupina je v pohotovosti a je to mimoriadne dôležitý príspevok pre Európsku úniu v rámci bezpečnosti. Momentálne je plne pripravená na plnenie úloh, na ktoré bola vytvorená. Náš príspevok do bojovej skupiny bol prijatý po podrobnej analýze našich spôsobilostí. V prípade výnimočnej situácie aj my ako Slovenská republika môžeme požiadať o nasadenie bojovej skupiny,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Spôsobilosti bojovej skupiny by sa mali udržať aj po skončení pohotovosti, a to nielen pre účely Európskej únie, ale aj NATO.


„Súčasná bezpečnostná situácia v krajinách okolo Európskej únie kladie na celé ozbrojené sily, ako aj na našich kolegov z ostatných krajín Visegárdskej štvorky, vysoké nároky na pripravenosť. Pravdepodobnosť nasadenia nebola nikdy v histórii bojových skupín Európskej únie tak vysoká, ako je dnes,“ uviedol 1. zástupca Náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš, ktorý zároveň poďakoval vojakom za úspešné splnenie prípravy, ktoré vyvrcholilo v novembri 2015 počas medzinárodného certifikačného cvičenia Common Challenge 2015 v Poľsku.


Bojová skupina Európskej únie krajín V4 je spoločným projektom Visegrádskej štvorky v rámci Spoločnej európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. Pre ozbrojené sily Slovenskej republiky a ide o ďalšie veľké spoločné pôsobenie v európskych bezpečnostných štruktúrach. Najbližších šesť mesiacov budú príslušníci mechanizovanej roty, roty RCHBO, dopravnej roty a podporných jednotiek spolu s príslušníkmi štábu pripravení na nasadenie v okruhu 6000 kilometrov okolo Bruselu.

 

Tieto sily budú môcť byť nasadené na požadované miesto do desiatich dní od rozhodnutia Európskej únie. Bojová skupina je na základe rozhodnutia európskych inštitúcií plniť úlohy oddelenia zúčastnených strán konfliktu, stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenské poradenstvo tretím krajinám, evakuácie, asistenčných úloh v humanitárnych operáciách alebo prevenciu konfliktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies