V tomto roku sa má upraviť štrnásť železničných priecestí

NETKY.SK • 25 August 2013, 11:50 • 2 min
V tomto roku sa má upraviť štrnásť železničných priecestí

BRATISLAVA - Zatiaľ nie je presne určené, akou sumou sa na financovaní zvýšenia bezpečnosti na vybraných železničných priecestiach budú podieľať ministerstvo dopravy a Železnice Slovenskej republiky. Plánovaných 2 mil. eur ročne na tento účel podľa ŽSR rieši iba zvýšenie bezpečnosti na vybraných priecestiach, hlavne nezabezpečených.

slovakia

left justify in out

Akou čiastkou sa na financovaní zvýšenia bezpečnosti na vybraných železničných priecestiach budú podieľať ministerstvo dopravy a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), zatiaľ nie je presne určené. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, v pláne investícií na tento rok je v rámci zvýšenia bezpečnosti na železničných priecestiach zahrnutých štrnásť priecestí, na ktorých sa po rekonštrukcii zvýši stupeň zabezpečenia. "V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia. Samozrejme, že čiastka 2 milióny eur rieši iba zvýšenie bezpečnosti na vybraných priecestiach, hlavne nezabezpečených," uviedla Pavliková. Sú to podľa nej hlavne priecestia, na ktorých často vznikajú nehodové udalosti, na 100 percent z viny účastníkov cestnej premávky.

Úroveň bezpečnosti na železničných priecestiach podľa štátneho správcu železničnej infraštruktúry zodpovedá príslušným vyhláškam, normám a predpisom ŽSR. "Ich stav je uspôsobený tak, aby bol zabezpečený bezpečný prechod, resp. prejazd cez každý priechod či priecestie, samozrejme, pri dodržaní všetkých pravidiel a predpisov zo strany účastníkov cestnej premávky," uviedla Pavliková. Táto problematika je podľa nej už dlhodobo v záujme verejnosti, avšak stále bude platiť, že bezpečnosť na železničnom priecestí či priechode bude vždy závislá od disciplinovanosti účastníkov cestnej premávky. 

Vláda v stredu schválila Komplexný program riešenia problematiky železničných priecestí, ktorý predložilo ministerstvo dopravy. Na zvýšenie bezpečnosti železničných priecestí má ísť ročne 2 mil. eur počas nasledujúcich troch rokov. Ministerstvo dopravy však plánuje poskytnúť spomínanú sumu každoročne v nasledujúcich siedmich rokoch. Vyššiu bezpečnosť železničných priecestí chce rezort dosiahnuť znížením počtu nezabezpečených priecestí, zvýšením úrovne zabezpečenia vybraných priecestí rekonštrukciou existujúcich zabezpečovacích zariadení, ako aj nahradením úrovňového križovania železničnej trate a cesty mimoúrovňovým na vybraných priecestiach a tiež prijatím zmien v legislatíve. 

Ministerstvo dopravy chce budovať nové zabezpečovacie zariadenia na najfrekventovanejších nezabezpečených priecestiach a rušiť najmenej frekventované priecestia, kde nie je možné zvýšiť ich bezpečnosť. "Uvedomujeme si, že tieto opatrenia nie je možné robiť bez finančného krytia, preto na tieto opatrenie chceme už od budúceho roka až do konca roka 2020 dávať dva milióny eur ročne. Celá táto suma bude vyčlenená z rozpočtu ministerstva dopravy," dodal Kóňa. Najlepším riešením je podľa neho budovanie mimoúrovňových priecestí, ktoré 
sa budujú na všetkých modernizovaných tratiach v železničnom koridore od Bratislavy až po Žilinu. Na túto úpravu sa využívajú peniaze z Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies