V tomto roku malo Slovensko v zahraničí 89 zastupiteľských úradov

NETKY.SK • 14 December 2015, 11:51 • 2 min
V tomto roku malo Slovensko v zahraničí 89 zastupiteľských úradov

BRATISLAVA - Slovenská republika má v zahraničí 89 zastupiteľských úradov z toho 64 veľvyslanectiev, sedem misií pri medzinárodných organizáciách, osem generálnych konzulátov, jednu pobočku zastupiteľského úradu, jeden Slovenský ekonomický a kultúrny úrad a osem Slovenských inštitútov.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v Správe o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí v roku 2015 a východiská pre jej ďalší rozvoj, ide o údaj k 1. novembru 2015. V rokoch 2013 až 2015 tak vzrástol počet diplomatických misií z 399 miest na 481 miest ku koncu septembra. Dôvodom je navyšovanie diplomatických miest na Stálom zastúpení pri EÚ v Bruseli v súvislosti s prípravou a výkonom slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Správa je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Pokiaľ ide o veľvyslanectvá, Slovensko v tomto roku rozhodlo o uzatvorení veľvyslanectiev v Iraku a Sýrii z dôvodu ozbrojeného konfliktu. Zo 64 veľvyslanectiev je 36 v Európe, šesť v Amerike, 22 v Ázii, Afrike a Austrálii. Ku koncu októbra malo Slovensko 180 honorárnych konzulárnych úradov pôsobiacich na území 101 štátov, z toho v 50 štátoch, kde SR nemá svoj zastupiteľský úrad. V štátoch Afriky ich k 30. októbru bolo 17, štyri pôsobili v Austrálii a na Novom Zélande, 40 v Ázii, 83 v európskych štátoch, v Latinskej Amerike 21 a v teritóriu štátov Severnej Ameriky 15.

 

"Ku koncu roka 2015 bolo poverených vydávaním náhradných cestovných dokladov celkom 65 honorárnych konzulárnych úradov, ktoré pôsobia na teritóriu 43 štátov," uvádza sa v dokumente. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí považuje ďalšie rozširovanie honorárnych konzulátov za opodstatnené, dôvodom je hlavne zvyšujúca sa mobilita občanov SR, dodáva sa v správe.


Rezort diplomacie sa počas rokov 2014 a 2015 v rámci svojich kompetencií využíval aj sieť ekonomických diplomatov. Základným poslaním ekonomickej diplomacie ostala komunikácia s vonkajším prostredím s cieľom podpory exportu slovenských firiem, prílevu priamych zahraničných investícií a prezentácia SR s cieľom prilákať viac turistov. Ku koncu októbra bolo na zastupiteľských úradoch 42 ekonomických diplomatov. Súčasťou zastupiteľských úradov sú aj úrady pridelencov obrany (ÚPO). Plnia úlohy obrannej a bezpečnostnej politiky vrátane úloh, ktoré vyplývajú z členstva Slovenska v EÚ a NATO. V súčasnosti pozostáva sieť z 15 rezidentných ÚPO. Na bezpečnostné záujmy a priority zahraničnej politiky SR je vytvorená aj sieť úradov policajných pridelencov, pričom v súčasnosti ich pôsobí na zastupiteľských úradoch 14.


Koncom roka bolo výkonom konzulárnych funkcií poverených 73 zastupiteľských úradov SR. Od polovice roka 2015 zabezpečuje vízovú agendu spolu 49 zastupiteľských úradov, a to konkrétne 42 veľvyslanectiev, päť generálnych konzulátov, Slovenský ekonomický a kultúrny úrad Taipei a Styčný úrad Priština. Kľúčovým nástrojom približovania konzulárnych služieb občanom SR predovšetkým vo veľkých krajinách boli tzv. výjazdové konzulárne dní. Najčastejšie ich využívalo Veľvyslanectvo SR v Londýne. Prax výjazdových dní využívali aj Veľvyslanectvá SR v Ottawe, Bruseli, Berne a Generálny konzulát SR v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies