V tomto meste rozdávajú domy zadarmo alebo za symbolické euro, treba však splniť jednu podmienku

NETKY.SK • 4 December 2020, 14:25 • 2 min
V tomto meste rozdávajú domy zadarmo alebo za symbolické euro, treba však splniť jednu podmienku

V talianskej dedine Castropignano môžu záujemci získať domy úplne zadarmo alebo iba za symbolické jedno euro. Podmienkou je však kompletná rekonštrukcia nehnuteľnosti, ku ktorej sa pri prevode nehnuteľnosti musia zaviazať. Zároveň musia vedenie mesta informovať, či dom budú využívať na vlastné bývanie, ubytovanie na prenájom pre turistov či podnikateľské účely.

slovakia

left justify in out

Tato malebná obec Castropignano sa nachádza v regióne Molise, pričom podobne ako iné malé dediny je vyľudnená. V súčasnosti tam býva iba 923 obyvateľov, pričom vedenie mesta by takouto ponukou chcelo tento počet navýšiť.

 

Nových rezidentov sa preto rozhodli prilákať zaujímavou ponukou získať domček buď úplne zadarmo alebo 1 euro.

 

Cieľom je zveladiť toto miesto

Renovácia a rozvoj domov by tak prispel k oživeniu historického centra, v ktorom sa nachádza hrad zo 14. storočia, posilneniu miestnej ekonomiky a tiež sociokultúrnej integrácii.

 

img

 

Získať nehnuteľnosť do osobného vlastníctva sa pritom netýka iba Talianov, môžu oň požiadať aj občania z Európskej únie či mimo nej. O nehnuteľnosti sa môžu taktiež uchádzať aj súkromné spoločnosti, ktoré musia byť zaregistrované v talianskej obchodnej komore.

 

Rekonštrukcia je podmienkou

Prvým krokom osvojenia si takejto nehnuteľnosti je oslovenie starostu Nicolu Scapilatiho prostredníctvom listu. Treba v ňom uviesť, aké majú budúci majitelia s domom plányčo s ňou plánujú urobiť.

 

Predpokladá sa však, že v nej budú buď žiť, prenajímať turistom alebo ho pretvoria na firmu. Zároveň musia uviesť, akým spôsobom chcú svoj plán uskutočniť.  

 

Po podpise zmluvy je ešte potrebné získať stavebné povolenie na rekonštrukciu. Úrady si chcú takto poistiť, že majitelia podmienky dodržia, pričom musia zložiť zálohu 2000 eur, ktorá im však bude po troch rokoch vrátená. Samozrejme, ak rekonštrukcia prebehneprojekt bude dokončený.

 

Aktuálne nejde o jedinečný projekt. V uplynulých rokoch sa rozdávanie nehnuteľností uchytilo aj v iných talianskych obciach. Táto iniciatíva sa pritom teší veľkému záujmu, aj napriek tomu, že majitelia musia vynaložiť finančné prostriedky na renováciu nehnuteľností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies