V Tokiu sa zhoršuje epidemická situácia. Olympijské hry môžu byť bez divákov!

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 16:04 • 2 min
V Tokiu sa zhoršuje epidemická situácia. Olympijské hry môžu byť bez divákov!

TOKIO - Do začiatku olympijských hier v Tokiu zostávajú tri týždne a Japonci stále nevylúčili možnosť, že najväčší športový sviatok usporiadajú úplne bez diváckej kulisy.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Jošihde Suga v súvislosti s nárastom pozitívnych prípadov na koronavírus vyhlásil, že definitívne rozhodnutie padne na budúcotýždňovom stretnutí všetkých piatich zainteresovaných strán na čele s organizátormi, Medzinárodným olympijským výborom a japonskou vládou.

 

Divácka účasť je ohrozená
"Stúpa nám počet nakazených, preto musíme zvážiť akúkoľvek divácku účasť na hrách. Určite podnikneme kroky pre bezpečnosť a ochranu ľudí," ubezpečil Tošihide Suga.

Tokio v stredu potvrdilo 673 nových prípadov koronavírusu, takýto nárast pritom evidujú už dvanásty deň. Lekársky konzultant pre tokijskú metropolitnú vládu Micuo Kaku povedal, že situácia v Tokiu sa čoskoro stane kritickou, keďže nárast je vyvolaný najviac infekčným variantom delta.

 

Dvojmesačný výnimočný stav v Tokiu sa 21. júna obmedzil na skrátenie otváracích hodín v baroch a reštauráciách, čo bude platiť do 11. júla. O nových opatreniach aj v súvislosti s OH sa rozhodne budúci týždeň.

 

Prečítajte si tiež: Olympijské hry v Tokiu budú aj s fanúšikmi. Budú môcť zaplniť športoviská do 50 percent kapacity, má to však háčik!

 

Delta variant sa rýchlo šíri
Organizátori OH už minulý týždeň informovali o tom, že športoviská povolia zaplniť až do 50-percent kapacity s maximálne 10-tisíc prítomnými divákmi.

 

Toto rozhodnutie však bolo podmienené úplným zrušením núdzových opatrení v Tokiu, čo sa zrejme napokon nestane. Na základe kritiky a obáv odborníkov aj fanúšikov neskôr vládni úradníci pripustili možnosť usporiadať hry úplne bez divákov.

 

"Ak počet pozitívnych prípadov v Tokiu pred začiatkom hier prekročí tisícku, zrušenie opatrení je nemysliteľné. Otáľanie s ich sprísnením môže mať za následok rýchlejšie šírenie vírusu," tvrdia japonskí odborníci.

Aj ďalší japonskí zákonodarcovia z vládnej koalície premiéra Sugu začínajú tlačiť na hry bez divákov. Šéf menšieho koaličného partnera Komeita Nacuo Jamaguči nedávno vyzval vládu, aby zvážila možnosť OH bez prítomnosti divákov a aby o tom bezodkladne informovala verejnosť.
 

Mohlo by vás zaujímať: Olympijské hry v Tokiu kritizuje aj známa olympionička. Jamagučiová sa pýta: Na čo sú nám takéto hry?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies