V Tokiu rozmiestnili rakety, namierili ich na KĽDR

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 09:00 • 2 min
V Tokiu rozmiestnili rakety, namierili ich na KĽDR

TOKIO - Japonsko umiestnilo vo svojom hlavnom meste Tokio rakety typu Patriot, ktoré majú 30-miliónovú krajinu ochrániť pred prípadným útokom zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Nosiče rakiet typu zem-vzduch rozmiestnili v pondelok pred zotmením v areáli japonského ministerstva obrany. "Sme v pohotovosti," uviedol hovorca rezortu Icunori Onodera. Ďalšie nosiče rozmiestnia aj v dvoch oblastiach neďaleko Tokia. Japonská armáda dostala podľa neho povolenie na zostrelenie akejkoľvek rakety zo Severnej Kórey smerujúcej na jeho územie.

Napätie na Kórejskom polostrove v marci vyvrcholilo vypovedaním dohôd o neútočení zo strany Severu, ktorý zároveň varoval, že akákoľvek provokácia by mohla viesť k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne. Severokórejský vodca Kim Čong-un medzičasom nariadil pripraviť rakety na útok proti americkým cieľom. Išlo o priamu reakciu na prelet dvoch amerických bombardérov schopných niesť jadrový materiál nad územím Južnej Kórey. Severná a Južná Kórea sú formálne vo vojnovom stave od konca Kórejskej vojny, ktorá sa v roku 1953 skončila iba prímerím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona