V Tokiu otvorili najvyššiu vežu sveta - vysielač Tokyo Skytree

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 23:56 • 2 min
V Tokiu otvorili najvyššiu vežu sveta - vysielač Tokyo Skytree

V Tokiu otvorili najvyššiu vežu sveta - vysielač Tokyo Skytree - Kultúra Najvyššiu vežu sveta, ktorá zmenila panorámu Tokia, rozhlasový a televízny vysielač Tokyo Skytree, dnes sprístupnili pre verejnosť v hlavnom meste Japonska. Niektorí z prvých 8000 ná

slovakia

left justify in out

img

Najvyššiu vežu sveta, ktorá zmenila panorámu Tokia, rozhlasový a televízny vysielač Tokyo Skytree, dnes sprístupnili pre verejnosť v hlavnom meste Japonska.
      Niektorí z prvých 8000 návštevníkov veže stáli v rade na vstupenky údajne vyše týždňa, aby sa z nej potešili panoramatickým výhľadom. V Tokiu však dnes bolo oblačno.
      Guinnessova kniha svetových rekordov uznala Skytree za najvyššiu vežu sveta. Prekonala aj Canton Tower v Číne, ktorá je 600 metrov vysoká.
      Veža Tokyo Skytree meria 634 metrov a je druhou najvyššou budovou sveta po mrakodrape Burdž Chalífa (828 metrov) v Spojených arabských emirátoch, v Dubaji, ktorý sprístupnili v januári 2010. Núdzové schodisko má 2523 schodov.
      Vizuálne pripomína ihlu. Oceľové trúbky, obklopujúce centrálny betónový stĺp, stoja separátne a boli navrhnuté tak, aby v prípade zemetrasenia kompenzovali vzájomný pohyb. Podľa developera, ktorý ju predstavil v apríli novinárom, bude veža pevne stáť, aj keby jej základy zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 7,0. Stavbu veže nijako nepoškodilo ani vlaňajšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo severovýchodné pobrežie Japonska
      Cesta rýchlovýťahom na dolnú vyhliadkovú plošinu, ktorá sa nachádza vo výške 350 metrov, trvá iba 50 sekúnd a na hornú vyhliadkovú plošinu, vo výške 450 metrov, ďalších 30 sekúnd. Cez priehľadné sklo pod nohami vidia návštevníci priamo dolu. Po závrat budiacom pohľade sa môžu posadiť v reštaurácii či jednej z dvoch kaviarní na veži.
      Skytree nahradila vysielač Tokyo Tower, ktorý bol v prevádzke od roku 1958. Majitelia veže dúfajú, že sa stane novou turistickou atrakciou Tokia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies