V Tikríte prebieha vládna operácia proti islamistom z ISIL

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 15:11 • 2 min
V Tikríte prebieha vládna operácia proti islamistom z ISIL

BAGDAD - Iracké jednotky za podpory bojových helikoptér odštartovali v sobotu novú operáciu na oslobodenie severného mesta Tikrít, ktoré pred pár týždňami obsadili sunnitskí povstalci z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

slovakia

left justify in out

Do rozsiahlej operácie sa zapojili špeciálne komandá, tanky a helikoptéry a vládne sily podporujú aj provládni sunnitskí bojovníci a šiitskí dobrovoľníci. Svedkovia hlásia boje z mesta, ich rozsah však nie je známy. Ozbrojené strety sa odohrávajú pri komplexe univerzity a miestneho športového štadióna. V oblasti podľa miestnych obyvateľov útočili aj helikoptéry. Boje hlásia aj z juhovýchodných štvrtí Tikrítu, v meste však údajne naďalej hliadkujú sunnitskí ozbrojenci. Správy o prípadnom počet obetí či zranených sa zatiaľ neobjavili.

 

Tikrít už pred bojmi opustili tisíce obyvateľov. "Tikrít sa stal mestom duchov, pretože za posledných 72 hodín ho opustilo množstvo ľudí pre obavy z bombardovania a z ďalších bojov," povedal jeden z obyvateľov Saíf al-Dín. Mesto je podľa neho od piatku bez elektrickej energie. 

 

Islamskí fundamentalisti z ISIL pomaly postupujú smerom na Bagdad. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít. Obsadili už aj niekoľko hraničných postov medzi Irakom a Sýriou a Jordánskom. Boje si už údajne vyžiadali životy najmenej 1300 civilistov. Spojené štáty vyslali do Iraku 300 vojenských poradcov, ktorí armádnemu veleniu pomôžu koordinovať operácie proti povstalcom.

 

Washington zatiaľ nevyhovel žiadosti Bagdadu o americké letecké útoky proti ISIL. USA sa obávajú najmä spôsobenia civilných obetí, keďže povstalci sa ukrývajú v mestách medzi miestnym obyvateľstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies