V tieni Mandelu odovzdajú Nobelovu cenu mieru

NETKY.SK • 10 December 2013, 07:00 • 2 min
V tieni Mandelu odovzdajú Nobelovu cenu mieru

OSLO - Riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v utorok v nórskom Osle prevezme Nobelovu cenu mieru z rúk predsedu nórskeho Nobelovho výboru Throbjörna Jaglanda.

slovakia

left justify in out

Výbor oznámil udelenie ceny OPCW ešte v októbri a organizáciu ocenil za "rozsiahle úsilie zbaviť svet chemického arzenálu". OPCW a dohovor o chemických zbraniach podľa Nobelovho výboru definovali chemické zbrane ako neprijateľné podľa medzinárodného práva. Organizácia si cenu prevezme na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a finančnú odmenu v sume takmer milión eur. Turecký riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü v pondelok uviedol, že peniaze použijú na vytvorenie vlastnej ceny, ktorou budú odmeňovať ľudí prispievajúcich k ich úsiliu zbaviť svet chemického arzenálu.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní so sídlom v Haagu dohliada na plnenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní a o ich zničení, pričom úzko spolupracuje s jednotlivými členskými štátmi. Organizácia patrí z hľadiska medzinárodných štruktúr medzi najúspešnejšie, keďže združuje 189 členských štátov. Dve krajiny, Izrael a Barma spomínaný dohovor podpísali, avšak zatiaľ neratifikovali. Štyri krajiny, Angola, Egypt, Somálsko a Severná Kórea, zatiaľ nepristúpili k podpisu ani k prijatiu dohovoru. Sýria dohovor prijala len nedávno. Aktuálnou úlohou spoločnej misie OSN a OPCW je zlikvidovať práve sýrske chemické zbrane do polovice roku 2014 v súlade s nedávno prijatou rezolúciou OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies