V tichu bude mať na Slovensku premiéru 18. septembra

NETKY.SK • 19 August 2014, 14:16 • 2 min
V tichu bude mať na Slovensku premiéru 18. septembra

BRATISLAVA - Po úspešnej svetovej premiére na festivale v Karlových Varoch, o ktorej písal aj americký portál The Hollywood Reporter, bude mať 18. septembra svoju slovenskú premiéru film V tichu.

slovakia

left justify in out

Hraná snímka českého režiséra Zdeňka Jiráského zároveň vstúpi do kinodstribúcie v našich väčších aj menších mestách. O film prejavilo záujem už niekoľko festivalov od Ázie, cez Európu až po americký kontinent. "Zaujalo ich predovšetkým originálne spracovanie témy židovskej otázky a čistá poetika," informovala TASR Zuzana Golianová, PR manažérka projektu.
     

Filmovú novinku prinesie do slovenských kín distribučná spoločnosť Film Europe. Okrem Bratislavy a väčších miest ako Košice, Trenčín, Martin, Žilina, Nitra a Trnava ju môžu vidieť aj ľudia v menších mestách, ktoré boli priamo zapojené do nakrúcania - Komárno či Trenčianske Teplice. V tichu uvedú tiež prestížne svetové festivaly, ako je najväčší ázijský festival v Južnej Kórei, IFF Thessaloniky, London Jewish Festival, Miami Jewish Festival a iné. Podľa Zuzany Golianovej film bojuje o účasť na ďalších festivalových podujatiach na americkom kontinente - Chicago Film Festival, Sundance Film festival a Palm Springs Film Festival.
     

Režisér snímky, držiteľ štyroch Českých levov Zdeněk Jiráský, na tému originálneho spracovania židovskej otázky, hrôz holokaustu a krehkých osudov skutočných ľudí povedal: "Mám rád filmy, ktoré sa snažia hľadať nové cesty, varírujú formu, ale zároveň o niečom vypovedajú. Opakovanie osvedčených modelov svedčí o malej odvahe. Ak chceme osloviť dnešného diváka, v dobe krízy návštevnosti kín a navyše, s nekomerčnou témou, veľa ciest nám nezostáva."
     

Jiráský na filme spolupracoval s kameramanom Michalom Černým, strihačkou Hedvikou Hansalovou a slovenskou producentkou Líviou Filusovou. Autorkou námetu je Agáta Schindler. V úlohe klavírnej virtuózky českého pôvodu, rodáčky z Viedne Edith Kraus, sa predstaví mladá herečka Judit Bárdos, Jan Čtvrtník stvárni klaviristu, jazzového hudobníka a jedného z najhrávanejších skladateľov slovenských evergreenov Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a mladučkú baletku Alicu Flachovú Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej, Ema Dobešová a Valéria Stašková.
   

V tichu nakrúcali v roku 2013 a 2014 na Slovensku a v Česku, jeho realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond a Český kinematografický fond, koprodukčnými partnermi sú RTVS, Česká televízia, Slovenský filmový ústav, produkčné spoločnosti i/o post.cz a Filmpark production.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona