V Tichom oceáne zaznamenali silné zemetrasenie, hrozia vlny cunami

NETKY.SK • 5 December 2018, 06:56 • 2 min
V Tichom oceáne zaznamenali silné zemetrasenie, hrozia vlny cunami

HONOLULU/NOUMÉA - Americkí seizmológovia vydali varovanie pred možným vznikom vĺn cunami následkom silného zemetrasenia s magnitúdou 7,5, ktoré zaznamenali v oblasti francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia v juhozápadnej časti Tichého oceánu.

slovakia

left justify in out

"Na základe predbežných parametrov zemetrasenia je možný vznik nebezpečných vĺn cunami v pobrežných oblastiach nachádzajúcich sa v okruhu 1000 kilometrov od epicentra otrasov," uvádza sa vo výstrahe Tichomorského centra varovania pred cunami (PTWC).

 

img

Zdroj: SITA

 

Pobobné varovanie vydali aj úrady na Novom Zélande vzhľadom na to, že zemetrasenie vzniklo vo veľmi malej, len zhruba desaťkilometrovej hĺbke.

 

Podľa americkej geologickej služby USGS zemetrasenie zaznamenali približne 168 kilometrov východne od novokaledónskej lokality Tadine. Miestne úrady vyzvali obyvateľstvo pobrežných oblastí, aby sa vzhľadom na hroziace cunami uchýlilo do bezpečia.

 

img

Zdroj: SITA

 

Varovanie sa netýka oblasti Havajských ostrovov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona