V Thajsku zhabali rekordné množstvo slonoviny v hodnote takmer šesť miliónov eur

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 10:39 • 2 min
V Thajsku zhabali rekordné množstvo slonoviny v hodnote takmer šesť miliónov eur

BANGKOK - Takmer 730 slonoviny v hodnote vyše 5,7 milióna eur zhabali colníci v prístave Klong Toey v thajskej metropole Bangkok. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa thajských colníkov zásielka so sloními klami z afrického Konga vážila približne štyri tony a jej hodnotu vyčíslili na 6,2 milióna amerických dolárov (približne 5,7 milióna eur). Pašovaný náklad so slonovinou skonfiškovali v sobotu colníci v prístave thajskej metropoly Bangkok.

 

Generálny riaditeľ thajského colného oddelenia pre tamojšiu televíziu PBS uviedol, že v tomto prípade išlo o najväčšie množstvo skonfiškovanej slonoviny v dejinách Thajska.

 

Rekordnú zásielku so slonovinou začali thajskí colníci sledovať po tom, ako bola pred dvoma mesiacmi nalodená na palubu nákladnej lode v konžskom prístavnom meste Matadi. Nákladná loď s pašovanou slonovinou následne putovala cez Malajziu až do thajského prístavu Klong Toey, kam dorazila v sobotu tento víkend. K jej presunu do cieľového štátu Laos však už nedošlo.

 

Podľa informácií agentúry AP mali takmer štyri tony pašovaných sloních klov skončiť na nelegálnom trhu v Číne, vo Vietname a v Thajsku, kde by z nich vyrobili rôzne darčekové predmety pre turistov.

Šéf thajského colného oddelenia tiež potvrdil, že laoská spoločnosť, pre ktorú bola "čierna" zásielka pôvodne určená, sa dostala v Thajsku na zoznam zakázaných firiem. Úrady v Laose navyše dostali z thajskej strany požiadavku, aby túto firmu prešetrili.

 

Ochranári odhadujú, že napriek medzinárodnému úsiliu zastaviť nelegálny obchod so slonovinou zabijú každoročne pytliaci kvôli klom približne 20.000 slonov v Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies