V Thajsku začal pracovať prvý súd špecializujúci sa na korupciu

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:31 • 2 min
V Thajsku začal pracovať prvý súd špecializujúci sa na korupciu

BANGKOK - V Thajsku začal dnes pracovať prvý súd špecializovaný na prípady korupcie. Ako informovala agentúra DPA, ide o splnenie jedného zo sľubov premiéra Prajuta Čan-o-Ču, ktorý chce vykoreniť všadeprítomnú korupciu.

slovakia

left justify in out

Súd sa bude zaoberať prípadmi korupcie vládnych a štátnych zamestnancov. Pôjde o podozrenia z prania špinavých peňazí, nepravdivé majetkové priznania, úplatkárstvo či zanedbanie povinností.

V prvej fáze svojej činnosti by sa súd mal zaoberať asi 70 kauzami. Medzi nimi však nebude figurovať prípad bývalej premiérky Jinglak Šinavatrovej, obvinenej za nedbanlivosť v kauze kontroverznej schémy vládnych dotácií pre pestovateľov ryže, kvôli ktorej štát prišiel o miliardy dolárov.

 

Podľa politických analytikov vznik tohto súdu je "dobrým štartom na zníženie korupcie v Thajsku". "Už to malo byť dávno," poznamenal s tým, že je ešte priskoro hodnotiť, či vznik tohto súdu posilní pozíciu premiéra.

 

Rozsiahla korupcia v krajine bola aj jednou z príčin zosadenia civilnej vlády v roku 2014. Moci v krajine sa ujala armáda, ktorá chce obnoviť poriadok a presadiť politické reformy. Vládnuť bude do konca roku 2017, keď sa majú uskutočniť všeobecné voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies