V Thajsku ukončili ročný smútok za zosnulým kráľom

NETKY.SK • 29 Október 2017, 23:52 • 2 min
V Thajsku ukončili ročný smútok za zosnulým kráľom

BANGKOK - V thajskej metropole Bangkok sa v nedeľu skončili päťdňové smútočné obrady spojené s kremáciou zosnulého thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.). Symbolicky sa tak zavŕšil aj ročný štátny smútok, ktorý v krajine vyhlásili po kráľovej vlaňajšej smrti, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Smútočné obrady ukončila procesia ulicami Bangkoku. V rámci nej preniesli popol zosnulého kráľa jeho jediný syn a súčasne nový thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón (Ráma X.) a tiež kráľova sestra, princezná Mahá Čakri Siringhorn, do kráľovského Veľkého paláca a dvoch významných bangkockých budhistických chrámov.

 

Na čele jazdeckého sprievodu bola jedna z Vatčirálongkónových dcér, ktorá je vášnivou jazdkyňou. Celú procesiu sledovali státisíce Thajčanov, ktorí tak chceli vzdať poslednú poctu obľúbenému kráľovi, priblížila spravodajská stanica BBC.

 

Pchúmipchón Adundét (Ráma IX.) vládol v Thajsku viac ako 70 rokov a bol tak celosvetovo najdlhšie vládnucim panovníkom. Tešil sa veľkej úcte svojich poddaných, ktorí ho uctievali ako otcovskú aj morálnu autoritu. Ročný štátny smútok, ktorý vyhlásili v krajine po kráľovej smrti 13. októbra 2016, sa skončil o polnoci miestneho času (v nedeľu 18.00 h SEČ).

 

Okrem iného to znamená, že pozostalí budú môcť svoj čierny odev vymeniť za iné, tlmené farby, akými sú napríklad modrá a hnedá. Z vládnych budov tiež budú môcť byť odstránené čierne a biele smútočné dekorácie. Podľa politických komentátorov značí koniec smútku tiež skutočný prechod k vláde nového kráľa Vatčirálongkóna.

 

Celkove päťdňová rozlúčka s kráľom sa začala v stredu, prípravy na ňu však trvali takmer rok a podľa odhadov vyšla na 90 miliónov dolárov. Pohrebné obrady vyvrcholili vo štvrtok večer kremáciou kráľových ostatkov. Kráľovo telo bolo symbolicky spopolnené na zlatej pohrebnej hranici, pričom skutočná kremácia prebehla bez prístupu verejnosti až po tomto obrade.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona