V Thajsku sa znovu sa konali demonštrácie odporcov a prívržencov vlády

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 15:39 • 2 min
V Thajsku sa znovu sa konali demonštrácie odporcov a prívržencov vlády

BANGKOK - Tisíce odporcov a prívržencov vlády vyšli aj dnes do ulíc v hlavnom meste Thajska, kde pokračuje mocenský boj, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Opozičné sily obliehali sídlo vlády a niekoľko televízií v centre mesta. Prívrženci vlády, známi ako "červené košele" sa zhromaždili v severnej časti Bangkoku, v lokalite vzdialenej 25 kilometrov. Protestovali proti odvolaniu premiérky Jinglak Šinavatrovej, o čom tento týždeň rozhodol súd.
      

Thajská polícia nasadila vyše 15.000 príslušníkov, k potýčkam však zo začiatku nedošlo. Odporcovia vlády sa masovými demonštráciami pokúšali zvrhnúť kabinet už od novembra.
      

Opozícii bol tŕňom v oku premiérkin brat Thaksin, ktorý údajne riadil vládu z exilu. Vyčítalo sa mu, že seba a svojich verných obohatil na úkor krajiny.
      

Opozičné sily požadujú nevolenú dočasnú vládu, ktorá reformami zabezpečí, že Thaksin viac nezíska politický vplyv. Šinavatrovú za premiérku demokraticky zvolili v roku 2011 veľkou väčšinou. Jej odvolanie prívrženci vlády považujú za nevhodné zasahovanie najvyššieho súdu.
      

Väčšina chudobného vidieckeho obyvateľstva podporuje Šinavatrovú a jej brata, zosadeného v roku 2006. Opozíciu podporujú predovšetkým bohatšie vrstvy Thajčanov, napriek tomu má malú šancu na víťazstvo vo voľbách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies