V Thajsku sa začalo spoločné vojenské cvičenie krajín juhovýchodnej Ázie a USA

NETKY.SK • 14 Február 2017, 09:52 • 2 min
V Thajsku sa začalo spoločné vojenské cvičenie krajín juhovýchodnej Ázie a USA

BANGKOK - Za prítomnosti hlavného veliteľa amerického tichomorského velenia (USPACOM) sa dnes neďaleko thajského Bangkoku začalo najväčšie ázijsko-tichomorské vojenské cvičenie, ktoré sa každoročne koná v Thajsku, najstaršej spojeneckej krajine USA v juhovýchodnej Ázii.

slovakia

left justify in out

Na 36. ročníku vojenských hier Cobra Gold, ktoré sa prvýkrát konali v roku 1982, sa zúčastňuje vyše 20 krajín.

 

Veliteľ USPACOM, admirál Harry B. Harris, je najvyššie postaveným americkým predstaviteľom, prítomným na Cobra Gold od vojenského prevratu v Thajsku v máji 2014.

 

Na 11-dňovom cvičení sa podľa americkej ambasády v Thajsku zúčastňuje asi 3600 amerických vojakov, čo je rovnaký počet ako vlani, ale menej než pred prevratom. USA po prevrate svoju účasť obmedzili s vyjadrením, že dúfajú v plné obnovenie bilaterálnych vzťahov, keď sa Thajsko vráti k demokracii.

 

Junta privítala rozhodnutie Washingtonu vyslať na vojenské manévre Cobra Gold admirála Harrisa. Považuje to za silný signál, že sa USA mienia naďalej angažovať v ázijsko-tichomorskom regióne, hoci politika vlády nového amerického prezidenta Donalda Trumpa voči tomuto regiónu je zatiaľ nejasná.

"Thajsko-americké vzťahy zostávajú nezmenené. Táto návšteva znamená, že Thajsko stále hrá významnú úlohu v bezpečnosti regiónu," povedal pre agentúru DPA hovorca thajskej vlády.

 

Súčasný ročník Cobra Gold je prvým od minulomesačnej inaugurácie Donalda Trumpa. Jeho súčasťou budú demonštrácie obojživelného útoku za účasti vojenských lodí a vrtuľníkov.

 

Thajská junta informovala, že všeobecné voľby sa uskutočnia začiatkom roka 2018, hoci predtým sľúbila usporiadať ich tento rok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona