V Thajsku sa skončil smútok za kráľom, chystajú sa sláviť tradičný sviatok

NETKY.SK • 14 November 2016, 10:05 • 2 min
V Thajsku sa skončil smútok za kráľom, chystajú sa sláviť tradičný sviatok

BANGKOK - V Thajsku sa dnes skončil 30-dňový štátny smútok vyhlásený v súvislosti s úmrtím kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX), informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prvý deň po skončení štátneho smútku koliduje s tradičným sviatkom lój kratchong, ktorý je oslavou skončenia obdobia dažďov.

 

Lój kratchong sa slávi v noc novembrového splnu Mesiaca. Na väčšine územia Thajska je vtedy zvykom vypúšťať v túto noc na hladinu vodných nádrží loďky - najčastejšie z banánových listov - s horiacou sviečkou.

 

Ľudia si takto uctievajú Buddhovo učenie i bohyňu riek a veria, že loďka od nich odnesie všetky problémy a smútok. Mnohí Thajčania si dnes týmto obradom pripomenú aj zosnulého panovníka.

 

Na severe Thajska zvyknú v tento sviatok namiesto lodiek vypúšťať lampióny z ryžového papiera. Tento zvyk však spôsobuje problémy v leteckej doprave. Z bezpečnostných dôvodov preto správa letiska v meste Čiang Mai v čase od 13. do 15. novembra zrušila 15 vnútroštátnych a medzinárodných letov a zmenila časy odletov 36 lietadlám.

 

Pchúmipchón Adundét nastúpil na trón 9. júna 1946. Bol milovaným kráľom, ktorý vládol 70 rokov a pôsobil ako zjednocujúca sila v krajine počas častých turbulencií v thajskej politike.

 

Po jeho smrti vláda vyhlásila rok trvajúci štátny smútok, ktorý musia dodržiavať štátni úradníci a zamestnanci štátnych spoločností. Radovým poddaným vláda odporučila dodržiavať smútok 30 dní. Vláda však vyjadrila presvedčenie, že mnohí Thajčania budú svojím správaním či oblečením prejavovať smútok za kráľom dlhšie, než sa odporúčalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies