V testovacom chemickom centre cvičí 58 rakúskych vojakov

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 18:26 • 2 min
V testovacom chemickom centre cvičí 58 rakúskych vojakov

BRATISLAVA - Vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch cvičí v týchto dňoch 58 rakúskych špecialistov v oblasti detekcie a dekontaminácie toxických chemických látok.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, centrum na dnešnom stretnutí s ministrom obrany Martinom Glváčom ocenil jeho rakúsky kolega Gerald Klug.

 

„Naše výcvikové strediská a zariadenia sú naozaj špičkové a zo strany zahraničných partnerov je o ich využívanie záujem, čo nás samozrejme teší. Navyše chemici sú uznávanými odborníkmi, preto nepochybujem o tom, že skúsenosti, ktoré rakúskym vojakom odovzdajú, budú pre nich prínosom,“ povedal Glváč. Tiež ocenil, že príslušníci rakúskych ozbrojených síl sa aj tento rok zúčastnia na medzinárodnom cvičení Toxic Valley 2015, ktoré sa uskutoční na Slovensku. 

 

Klug ocenil profesionalitu slovenských špecialistov a kvalitu výcvikových priestorov. Centrum v Zemianskych Kostoľanoch je jedno z mála miest v Európe, kde môžu vojaci cvičiť s reálnymi toxickými látkami. „Toto zariadenie využívajú na výcvik aj špecialisti z Francúzska, Belgicka, Maďarska, Slovinska a Českej republiky. Výcvikové centrum v Zemianskych Kostoľanoch umožňuje pripraviť rôzne stupne náročností výcviku chemických špecialistov s reálnymi toxickými chemickými látkami,“ dodal zástupca veliteľa strategického centra krízového manažmentu Generálneho štábu ozbrojených síl Martin Stoklasa. 

 

Rakúski vojaci sa na prelome apríla a mája zúčastnia na spoločnom cvičení Joint Combined Exchange Training v priestoroch Centra výcviku Lešť. Medzi témami spoločného stretnutia ministrov obrany bola aj spolupráca medzi Slovenskom a Rakúskom v oblasti medzinárodného krízového manažmentu. 

Glváč hovoril s rakúskym partnerom aj o ponuke na nákup vrtuľníkov Black Hawk, ktorú dostal rezort obrany od americkej vlády formou FMS programu. Tieto multifunkčné vrtuľníky využíva aj rakúska armáda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies