V Tbilisi považovali slovenskú trikolóru za ruskú a podpálili ju

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 16:59 • 2 min
V Tbilisi považovali slovenskú trikolóru za ruskú a podpálili ju

TBILISI/MOSKVA - Odporcovia Ruska v Tbilisi omylom podpálili bielo-modro-červenú stuhu na venci, ktorý k pamätníkom obetí položila slovenská delegácia, pretože ju považovali za ruskú trikolóru. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

Gruzínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie nad strhnutím a podpálením stuhy vo farbách slovenskej štátnej vlajky. Incident odsúdilo a vyjadrilo nádej, že k nemu došlo náhodou. Súčasne sa ministerstvo slovenskej delegácii poďakovalo, že si uctila pamiatku obetí tragédie z 9. apríla 1989.    
     

Incident sa odohral v centre Tbilisi, neďaleko budovy parlamentu, kde sa v noci nadnes zišli desiatky predstaviteľov politických strán a hnutí, aby si pripomenuli 25. výročie rozohnania protisovietskeho mítingu sovietskymi jednotkami.
     

Pri pamätníka 20 obetiam tragédie účastníci mítingu našli veniec so stuhou vo farbe ruskej trikolóry a rozhodli sa ju podpáliť. Veniec však k pamätníku v predvečer výročia položila slovenská vládna delegácia. 
     

Agentúra Interpressnews, na ktorú sa odvoláva RIA Novosti, uviedla, že za incident nesie zodpovednosť vládny úradník Beso Gazdeliani. Ten sa však za svoje konanie odmietol ospravedlniť a vyhlásil, že na vine je slovenská delegácia.
     

"Prechovávam úctu k Slovensku i k predstaviteľom tejto krajiny, ktorí sa rozhodli uctiť si pamiatku obetí, ale je to ich chyba," vyhlásil Gazdeliani. 
     

Vysvetlil, že delegácia zo SR nemala dať na veniec stuhu vo farbách identických s ruskou trikolórou, ale radšej tam dať nápis v mene tých, čo veniec položili. 
     

"Mali si byť vedomí, že taká stuha vyvolá príslušnú reakciu," uviedol Gazdeliani. Dodal, že rozhodnutie zapáliť stuhu nebolo len jeho, ale aj ostatných zhromaždených. "Nikto sa nemusí ospravedlňovať. Bolo to nedorozumenie zo strany zhromaždených, ku ktorému došlo kvôli mechanickej chybe slovenskej delegácie," vyhlásil Gazdeliani podľa RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies