V. TATRY: HaZZ chce precvičiť záchranu ľudí a hasenie požiaru v horskom teréne

NETKY.SK • 7 Jún 2011, 09:20 • 2 min
V. TATRY: HaZZ chce precvičiť záchranu ľudí a hasenie požiaru v horskom teréne

V. TATRY: HaZZ chce precvičiť záchranu ľudí a hasenie požiaru v horskom teréne

slovakia

left justify in out

img

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa dnes chystajú zrealizovať taktické cvičenie vo Vysokých Tatrách, ktoré bude zamerané na evakuáciu osôb z horských chodníkov a likvidáciu požiaru s využitím leteckej techniky. Základňou pre nácvik je lokalita Hrebienka nad Starým Smokovcom v nadmorskej výške 1285 metrov.
      Ako TASR informoval vedúci operatívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Peter Kovalík, dnešnou akciou chcú precvičiť súčinnosť jednotiek hasičov pri vyhľadávaní a evakuácii ľudí z horských chodníkov v prípade rozsiahleho požiaru s pomocou leteckej techniky, ako i nasadenie síl a prostriedkov HaZZ pri ochrane objektov.
      Pôjde aj o simuláciu hasenia požiaru v ťažko dostupnom horskom teréne za pomoci jazierkového systému. "Ide o systém jazierok či zásobníkov vody. Z nich sa tlačí voda do vyššie položených miest čerpadlom," vysvetlil Kovalík.
      "V neposlednom rade bude prezentovaná spolupráca s Vrtuľníkovým krídlom leteckej základne Generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove, bez ktorého by bolo takmer nemožné zdokonaľovať leteckú záchrannú službu, ako aj modul leteckého hasenia v Hasičskom a záchrannom zbore, a teda zvyšovať bezpečnosť a dostupnosť pomoci pre ľudí v tiesni," doplnil Kovalík.
      Zároveň objasnil, že na cvičení bude prezentované hasenie požiaru pomocou BAMBI vakov vrtuľníkom Mi-17 N, ako aj vyhľadávanie osôb pomocou vrtuľníka leteckej pátracej a záchrannej služby Mi-17 LPZS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies