V Tatrách trvá mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 08:56 • 2 min
V Tatrách trvá mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, približne od nadmorskej výšky 1700 metrov. V Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín, prvý stupeň.

slovakia

left justify in out

"Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch, v miestach kde sa nachádzajú dosky alebo vankúše, len mierne spevnená. Rozmiestenie týchto nebezpečných útvarov v teréne je nepravidelné a k uvoľneniu lavín na nich môže dôjsť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky," povedal pre TASR Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

V poludňajších hodinách je podľa neho možný aj výskyt malých, ojedinele aj stredných spontánnych lavín z voľného a previateho snehu, ktorý počas dňa mierne oťažie. Na horách pokračuje zamračené a hmlisté počasie z predchádzajúceho dňa, miestami na severe aj so slabým snežením. Vietor vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier zosilnel, ráno fúkal silný, v nárazoch až búrlivý severozápadný.

 

"Za posledných 24 hodín pripadlo len miestami od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu. Nový a voľný sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je v teréne rozmiestnený veľmi nerovnomerne a je len čiastočne zviazaný so starým podkladom," dodal lavínový špecialista.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies