V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 12 Február 2017, 09:21 • 2 min
V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne jasno až polooblačno. Zo soboty na dnes nepribudol žiadny nový sneh. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od -10°C do -3°C. Na hrebeňoch fúkal južný vietor s rýchlosťou do 5 m/s.

slovakia

left justify in out

Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, snehová pokrývka je vplyvom nízkych teplôt miestami zmrznutá až zľadovatelá. Vo výškach nad 2000 m n.m., hlavne vo Vysokých Tatrách, bol povrch snehu na tienistých svahoch ešte prachový. Na tienistých svahoch vysokých polôh je sneh slabo zviazaný. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný až na podkladovú vrstvu.


Situácia sa v posledných dňoch veľmi nemení. Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo. Teploty vzduchu sa v stredných a vysokých horských polohách zväčša pohybujú pod bodom mrazu. Vďaka tomu je snehová pokrývka všeobecne dobre spevnená. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom mechanickom zaťažení pod hrebeňmi a v žľaboch s vysokým sklonom na S, SV svahoch, kde bolo pôsobenie slnečného žiarenia minimálne. V Nízkych Tatrách a Veľkej, Malej Fatre je vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky riziko pádu lavín malé.
Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvaly stav.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies