V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 11 Január 2016, 09:46 • 2 min
V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno väčšinou zamračené, na mnohých miestach hmla, vo Vysokých Tatrách bolo polooblačno, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu sa pohybovali od -4°C do 1°C. Vo Fatrách fúkal mierny až čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod. V Tatrách a Nízkych Tatrách fúkal čerstvý vietor prevažne západných smerov s rýchlosťou do 35 km/hod. V nárazoch vietor vo Vysokých a Nízkych Tatrách dosahoval rýchlosť do 55 km/hod., v Západných Tatrách do 90 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do 15 cm nového snehu, v Nízkych Tatrách do 7 cm, v ostatných pohoriach do 3 cm. Za posledných päť dní napadlo na starý tvrdý až zľadovatený povrch tri až 20 cm nového suchého snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Na záveterných svahoch, v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm tvrdého snehu. Nový prachový sneh nie je ešte zviazaný s tvrdým podkladom. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu do piatich centimetrov. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od nadmorskej výšky 1 800 m.


Vo Vysokých Tatrách a Nízkych Tatrách nad 1 800 m n. m, vo Fatrách nad 1 300 m n. m. je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Na jej povrchu sa nachádza niekoľko centimetrov nového snehu z posledného sneženia, ktorý sa nepreviazal s tvrdým podkladom. V úzkych a strmých žľaboch Tatier je novšieho snehu miestami vyše 15 cm. Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. Môžu sa uvoľniť spontánne splazy a malé lavíny. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysoko položené severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého, hranatozrnného snehu. Pri predpokladanom silnom vetre a snežení lavínové nebezpečenstvo stúpa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona