V Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 9 Október 2016, 10:16 • 2 min
V Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmlisto, v Malej Fatre so slabými prehánkami.

slovakia

left justify in out

Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8 do 1°C. Bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý, prevažne západný vietor do 3 m/s. Za uplynulých 24 hodín pripadlo v Tatrách do 2 cm nového snehu. Vo vyšších polohách nad hranicou lesa, v 600 m n.m. sa nachádza súvislá snehová pokrývka od päť do 30 cm, v polohách nad 1300 m n.m. od 25 do 50 cm snehu. Celkovo za periódu sneženia (utorok - streda - štvrtok) pripadlo v polohách nad 1800 m 30 až 60 cm snehu, ktorý je väčšinou suchý a vplyvom vetra je nerovnomerne rozložený.


Po prvom významnejšie snežení pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých a Západných Tatrách. Lavínové nebezpečenstvo je len malé a týka sa vysokých polôh, a to najmä svahov s trávnatým podkladom, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za predchádzajúce dni tu pri veľmi silnom vetre pripadlo 30 až 60 cm nového snehu, ktorý padal na relatívne teplú zem, a aj preto je jeho stabilita slabá. Na strmých svahoch s väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách. Toto platí obzvlášť v obedňajších a poobedňajších hodinách, keď teplota mierne stúpne.


Tendencia lavínového nebezpečenstva: počas dňa pri slnečnom počasí mierne zhoršenie na južných svahoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies