V Tatrách trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 09:55 • 2 min
V Tatrách trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Lavínová situácia sa v slovenských pohoriach nezmenila ani dnes. V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách je len malá hrozba pádu lavín, prvý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Lavínové nebezpečenstvo má stúpajúcu tendenciu okolo poludnia pri oteplení s možnosťou tvorby splazov z bodových odtrhov vo všetkých pohoriach," upozornil. Južný až juhozápadný vietor vytvoril na hrebeňoch nebezpečné preveje a na severne orientovaných svahoch dosky a vankúše. Ich rozmiestenie je veľmi lokálne, a to najmä pod hrebeňovými partiami, kde pri veľkom dodatočnom zaťažení môže dôjsť k uvoľneniu lavíny. Na južne orientovaných svahoch je vplyvom striedania teplôt snehová pokrývka stabilizovaná.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo Vysokých a Západných Tatrách s hustou hmlou. Oproti pondelku (7.3.) sa oteplilo, teploty sa pohybovali od mínus päť do plus troch stupňov Celzia. Fúkal premenlivý mierny vietor do 20 kilometrov za hodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona