V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, vietor sa utíšil

NETKY.SK • 12 Február 2016, 09:43 • 2 min
V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, vietor sa utíšil

BRATISLAVA - Ráno doznievalo na horách sneženie a bolo prevažne zamračené s hmlou, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -14°C do -2°C. Vietor sa utíšil. Najvyššiu rýchlosť dosahoval v partiách Lomnického štítu, 60 km/h. Prevažne vlhký sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne.

 

Nový sneh bol sfúknutý do dolín a na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Na záveterných stranách sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh s výškou viac ako jeden meter, inde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, resp. ľadový povrch. Vankúše a dosky sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení jedným lyžiarom. Za posledných 24 hodín pripadlo od desať do 15 centimetrov prachového snehu, výška snehu z poslednej periódy sneženia v Tatrách a vo Veľkej Fatre dosahovala 20 až 70 cm, v Malej Fatre 15 až 30 cm.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od 1 600 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch, strmších ako 30°, len mierne spevnená. Problematické sú vysokohorské žľaby a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané veľké množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne. Nebezpečné sú žľaby s východnou a južnou orientáciou, kde sa môžu uvoľniť lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení.


V Malej Fatre a Veľkej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Najnebezpečnejšie sú svahy s východnou a južnou orientáciou. V týchto lokalitách sa môžu nachádzať vetrom vzniknuté nestabilné snehové vankúše a dosky. Nový sneh vo všetkých pohoriach nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou, preto hrozí aj výskyt malých samovoľných lavín najmä okolo poludnia. Lavínové nebezpečenstvo mierne klesá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies