V Tatrách trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 10 Január 2016, 14:34 • 2 min
V Tatrách trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku, a teda vo Vysokých a Nízkych Tatrách nad 1 900 m n. m, vo Fatrách nad 1 300 m n. m. je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Snehová pokrývka je naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Na jej povrchu sa nachádza niekoľko cm nového snehu z posledného sneženia, ktorý sa nepreviazal s tvrdým podkladom. V úzkych a strmých žľaboch Tatier je novšieho snehu miestami viac ako desať cm. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysoko položené, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého hranatozrnného snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je však pri ďalšom snežení.


Dnes ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach snežilo a tiež sa vyskytovala hmla. Mierne sa oteplilo. Teploty vzduchu sa pohybovali od -5°C do 2°C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod., v Nízkych Tatrách čerstvý s rýchlosťou do 35 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo do päť cm nového snehu. Za poslednú periódu sneženia, a teda za štyri dni, napadlo na starý, tvrdý až zľadovatený povrch 3 - 13 cm nového suchého snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm tvrdého snehu. Nový prachový sneh nie je ešte zviazaný s tvrdým podkladom. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu, do päť cm. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od nadmorskej výšky 1 800 m.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies