V Tatrách tragicky zahynul 40-ročný maďarský horolezec

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 18:51 • 2 min
V Tatrách tragicky zahynul 40-ročný maďarský horolezec

BRATISLAVA – V Tatrách dnes tragicky zahynul 40-ročný maďarský horolezec, ktorý spadol spod Kolového štítu smerom do Kolovej doliny.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza na oficiálnej webovej stránke Horskej záchrannej služby (HZS), o pomoc požiadal prostredníctvom Aplikácie HZS jeho spolulezec, ktorý sa nachádzal na hrebeni približne 50 metrov pod vrcholom Kolového štítu.

 

„Priamo k postihnutým sa nebolo možné dostať pre zlú viditeľnosť a silný vietor zo vzduchu. Postupne boli z heliportu v Starom Smokovci do Červenej dolinky vrtuľníkom vyvezení dvaja záchranári HZS. K horolezcovi už postupovali po zemi,“ píšu na stránke záchranári.

 

Zo Starého Smokovca smerovala na miesto nehody ďalšia skupina záchranárov HZS. Maďarský horolezec však po približne 250-metrovom páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom.

 

Telesné pozostatky boli v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR letecky transportované k Chate pri Zelenom plese a odtiaľ terénnym automobilom HZS do Ždiaru, kde boli odovzdané príslušníkom Policajného zboru SR. S druhým horolezcom záchranári zostúpili na chatu.

 

Pomoc záchranárov HZS dnes popoludní potrebovala aj česká turistka, ktorá počas zostupu z Chaty M. R. Štefánika pod Ďumbierom smerom na Trangošku spadla a spôsobila si poranenie tváre, pravdepodobne zlomeninu nosa a zápästia.

 

Prvú pomoc jej poskytli turisti, ktorí s ňou boli na túre. Potom s ňou pomaly pokračovali v zostupe a požiadali prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc.

 

„Záchranári HZS skupinu stretli asi kilometer nad Trangoškou. Ženu vyšetrili, poskytli jej zdravotnícke ošetrenie a zostúpili s ňou na Trangošku, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovala do nemocnice v sprievode známych,“ približujú na stránke záchranári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona