V Tatrách stále trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 13 Február 2016, 13:07 • 2 min
V Tatrách stále trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne zamračené s hmlou. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od - 10°C do -2°C.

slovakia

left justify in out

Vietor sa utíšil, na hrebeňoch Tatier namerali rýchlosť do 40 km/h. Prevažne vlhký sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nový sneh bol sfúknutý do dolín a na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Najmä na záveterných stranách sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh s výškou viac ako jeden meter, inde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, resp. ľadový povrch. Vankúše a dosky sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení jedným lyžiarom. Za posledných 24 hodín pripadlo od 5 do 15 centimetrov prachového snehu, výška snehu z poslednej periódy sneženia v Tatrách a vo Veľkej Fatre dosahovala 20 až 75 cm, v Malej Fatre 15 až 35 cm. Znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je v týchto dňoch dôležitá, nakoľko nový vlhký sneh je rozmiestnený veľmi nerovnomerne.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od 1500 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch (svahy strmšie ako 30°) len mierne spevnená. Zvlášť problematické sú vysokohorské žľaby a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané veľké množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Obzvlášť nebezpečné sú žľaby s východnou a južnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej Fatre a Veľkej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, v Malej Fatre od 1200 m n. m., vo Veľkej v celom profile, pričom najnebezpečnejšie sú svahy s východnou a južnou orientáciou. V týchto lokalitách sa môžu nachádzať vetrom vzniknuté nestabilné snehové vankúše a dosky. Nový sneh vo všetkých pohoriach nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou a preto hrozí aj výskyt malých samovoľných lavín najmä okolo poludnia.
Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies