V Tatrách sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň, vietor fúkal v nárazoch až 120 km/h

NETKY.SK • 11 Február 2016, 09:28 • 2 min
V Tatrách sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň, vietor fúkal v nárazoch až 120 km/h

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené a hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali od -7° do 2° C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Juhozápadný vietor dosahoval miestami v nárazoch až 120 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1 600 m n. m. od päť do desať centimetrov nového vlhkého snehu a v najvyšších polohách Tatier suchý sneh na záveterne orientovaných svahoch, kde sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh, ktorý nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný.

 

Vankúše a dosky sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení. Nový sneh bol sfúknutý do údolí na hranicu lesa a do múld a žľabov, kde sa ho miestami nachádza aj 70 až 100 cm. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však stále vytvorená poľadovica, v stredných a nižších polohách je hlavne z rána silná poľadovica.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa od nadmorskej výšky 1 600 m lavínové nebezpečenstvo zvyšuje pre odpoludňajšie hodiny na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Vo vysokohorských žľaboch a muldách je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne.

 

Nebezpečné sú žľaby v Nízkych Tatrách so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou a pre Vysoké a Západné Tatry najmä orientácie západné, juhozápadné, južné, juhovýchodné a východné, kde sa môžu uvoľniť lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa vyskytnúť spontánne splazy a malé lavíny z nového alebo naviateho snehu, prípadne tvrdých dosiek.

 

V Malej a Veľkej Fatre je od 1 300 m mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Najnebezpečnejšie sú záveterné orientácie pri prevládajúcom juhovýchodnom vetre, na ktorých sa môžu nachádzať nestabilné snehové vankúše a dosky. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú. S predpokladaným snežením stúpa lavínové nebezpečenstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies