V Tatrách prevládala veľká oblačnosť, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 26 Január 2016, 09:32 • 2 min
V Tatrách prevládala veľká oblačnosť, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevládala veľká oblačnosť, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Výraznejšie sa oteplilo. Teplota vzduchu v polohách nad 2 000 m n. m. sa pohybovala od 5°C do -3°C. V stredných polohách a v podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty 4°C až -1°C. Fúkal mierny vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 20 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo vo vyšších polohách do päť centimetrov nového snehu.


Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách nad 1 500 m n. m. Vplyvom prudkého oteplenia sneh hlavne v nižších polohách navlhol a následný mráz vytvoril na povrchu kôru, ktorá pozitívne stabilizovala snehovú pokrývku. V stredných polohách je snehová pokrývka premočená až po podkladovú vrstvu tvrdého zľadovateného snehu. Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny.

 

Na hrebeňoch sa vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka hlavne strmých svahov s južnou a juhovýchodnou orientáciou. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona