V Tatrách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 31 December 2015, 09:54 • 2 min
V Tatrách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno jasné a mrazivé počasie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu sa pohybovali od -13°C do -6°C. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách fúkal prevažne čerstvý severovýchodný vietor do 28 km/h. Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm snehu. Nižšie a stredné polohy sú vytopené s nesúvislou tvrdou až ľadovou snehovou pokrývkou. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje od nadmorskej výšky 1 800 -1 900 m. Povrch snehu je tvrdý až ľadový, na severe sa miestami vyskytuje preberajúca sa kôra.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách nad 1 900 m n. m. malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po ochladení je na väčšine miest snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Momentálne vyššie riziko ako pád lavíny predstavuje riziko pošmyknutia alebo zakopnutia na tvrdom zľadovatenom teréne. Na strmých a zľadovatených svahoch treba byť obzvlášť opatrný. lavíny sa môžu uvoľniť len v najvyšších polohách od 1 900 m n. m. pri veľkom dodatočnom zaťažení. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva v najbližších dňoch zotrváva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies