V Tatrách platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 09:34 • 2 min
V Tatrách platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách sa po utorňajšom snežení vytvorilo od nadmorskej výšky 1 800 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne spevnená. Vietor lokálne vytvoril na závetriach, pod nástupmi do stien a v terénnych depresiách najvyšších polôh nebezpečné preveje, dosky a vankúše, ktoré nie sú dostatočne previazané so starou tvrdou snehovou pokrývkou.

 

Rozmiestenie nebezpečných útvarov je nepravidelné a k uvoľneniu lavín môže dôjsť už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky, a tiež pri oťažení snehovej pokrývky. Môžu sa vytvoriť malé, ale aj stredne veľké spontánne lavíny.


V Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1 600 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch. Spontánne splazy a malé lavíny sa môžu uvoľniť na slnkom osvietených svahoch.


Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. V popoludňajších hodinách sa môžu uvoľniť spontánne splazy a malé lavíny. V priebehu dňa lavínové nebezpečenstvo stúpa.


V noci sneženie ustalo a tiež sa utíšil vietor. Na mnohých miestach pri miernom oteplení od -10° do -2° C sa ráno vyskytovala hmla, v najvyšších polohách Tatier polooblačno. Za posledných 24 hodín vo Vysokých a Západných Tatrách napadlo do 20 cm nového snehu, v Nízkych Tatrách a Fatrách napadlo do 10 cm. Za posledných 48 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách okolo 25 cm nového prachového snehu, ktorý je v teréne uložený veľmi nerovnomerne.

 

Vietor na povrchu miestami vyfúkal dosky. Nový a voľný sneh nie je dobre previazaný so starým podkladom. Z rána je povrch snehovej pokrývky na miestach, kde je pokrývka vyfúkaná, zmrznutý a tvrdý. V priebehu dňa sneh na povrchu zvlhne. Stabilita snehu sa hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch v priebehu dňa znižuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona