V Tatrách obnovili sieň slávy, pripravili výstavy i príležitostnú poštovú pečiatku

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 07:14 • 2 min
V Tatrách obnovili sieň slávy, pripravili výstavy i príležitostnú poštovú pečiatku

POPRAD – Otvorením obnovenej Tatranskej športovej siene slávy, ako aj dvoch výstav dnes vo vile Flóra v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách odštartoval celotýždenný seriál podujatí venovaných 70. výročiu vzniku mesta.

slovakia

left justify in out

„Cena za celoživotný prínos za šport spolu s uvedením do Tatranskej športovej siene slávy sa stala súčasťou výročných cien mesta Vysoké Tatry. Od roku 2006 až dodnes sme do nej uviedli trinásť významných osobností, športovcov, funkcionárov, rozhodcov, trénerov, ktorí zanechali významnú stopu v rozvoji športu na území nášho mesta,“ povedal dnes primátor mesta Ján Mokoš počas otvorenia obnovenej siene. Ďalšie dve mená k nim pribudnú vo štvrtok počas Tatranského galavečera, ceny však budú udelené in memoriam.

Pôvodná sieň slávy, ktorá sa nachádzala vo vile pred jej rekonštrukciou v roku 2015, už podľa Jána Bendíka, vedúceho oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry, nezodpovedala súčasným požiadavkám. Aktuálne tak sieň zdobia obrazy osobností s novou grafikou, mesto pripravilo aj DVD s filmovými medailónmi týchto osobností. „Takýmto spôsobom chceme hlavne mladej generácii, našim deťom, ale aj návštevníkom sprístupniť kus športovej histórie v našom meste,“ dodal primátor.

Vila Flóra ponúka od dnešného dňa aj výstavu Športové podujatia vo Vysokých Tatrách na poštových príležitostných pečiatkach a predstavuje zbierku Michala Mlynára. Poštové známky so športovou tematikou v Československu i na Slovensku sú podľa organizátorov výstavy vo filatelii dobre známe, k neznámkovým materiálom patria aj tieto poštové príležitostné pečiatky. „Pečiatky sú v rámci výstavy pekne usporiadané, od prvých pečiatok v roku 1935, keď sa na Štrbskom Plese uskutočnili Jubilejné Medzinárodné preteky v klasickom lyžovaní, cez Zletové zimné hry, Tatranské poháre či Majstrovstvá sveta v lyžovaní v roku 1970, zimné univerziády a podobne. Samozrejme, šport bol s Tatrami spojený ešte predtým,“ uviedol dnes zberateľ pečiatok Mlynár. „Čerešničkou na torte je príležitostná poštová pečiatka, ktorou si dnes môžu ľudia opečiatkovať aj špeciálnu poštovú pohľadnicu, vyšla osobitne k dnešnému dňu,“ doplnil Bendík.

Ďalšia nová výstava je venovaná putovaniu rodáka z Kežmarku Jara Kupča Aljaškou a Yukonom. Fotografie vznikli počas jeho mesačnej cesty severom, v rámci ktorej navštívil šesť národných parkov. „Mal som možnosť vidieť divé zvieratá, medvede, soby, losy, skúšal som aj ryžovať zlato. Myslím si, že každý pozná kultové diela Jacka Londona Biely tesák a Volanie divočiny, ja som ich v detstve čítal asi desaťkrát a sníval som. A keďže sny si treba plniť, vlani v septembri som si ho splnil a navštívil som dokonca aj zrub, v ktorom London býval,“ uviedol na margo výstavy Kupčo.

Podujatia pri príležitosti výročia vzniku jednotného tatranského samosprávneho celku budú pokračovať každý deň zaujímavým programom. Ukončí ich slávnostný koncert v nedeľu 19. marca, počas ktorého bude účinkovať košická Štátna filharmónia, tenorista Jaroslav Dvorský a sopranistka Tatiana Paľovčíková. Ako informoval Bendík, kompletný program s pozvánkou dostala každá tatranská rodina do schránky, všetky podujatia sú bezplatné. Mesto sa ich snažilo rovnomerne rozložiť do oboch centier Tatier, teda do Smokovcov i Tatranskej Lomnice. V utorok 14. marca o 15:15 ponúkne v kúpeľoch v Novom Smokovci program, v ktorom vystúpi slovenský spisovateľ Jozef Banáš a skupina Aya, streda bude patriť najmä čitateľom, program s názvom Knižnica Tatrám sa bude odohrávať v miestnych materských i základných školách, ako aj dennom centre, ich súčasťou budú besedy so spisovateľmi. Vo štvrtok 16. marca sa uskutoční Tatranský galavečer, počas ktorého slávnostne odovzdajú výročné ceny mesta Vysoké Tatry, predstaví sa počas neho aj vokálna skupina Fragile. V piatok 17. marca o 9:00 budú na deti čakať detské lyžiarske preteky O pohár primátora Vysokých Tatier, konať sa budú na Štrbskom Plese na svahu Interski. V sobotu samospráva vyhlási výsledky výtvarnej a literárnej súťaže Moje mesto, určenej pre žiakov tatranských materských a základných škôl, hosťom programu bude speváčka Dominika Mirgová.

V duchu osláv výročia však bude mesto pokračovať aj ďalej. „Napríklad 31. mája budeme mať oslavy Medzinárodného dňa detí a pri tejto príležitosti oceníme najúspešnejšie deti z našich tatranských škôl, ktoré dosiahli zaujímavé výsledky v oblasti športu, kultúry, ale aj vzdelávania. Chystá sa tiež aj prvá historicky ucelená monografia Vysoké Tatry, budeme ju zrejme prezentovať niekedy v polovici júna, možno aj počas otvorenia letnej turistickej sezóny,“ povedal Bendík.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies