V Tatrách, Nízkych Tatrách a Malej Fatre trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 10 December 2013, 10:27 • 2 min
V Tatrách, Nízkych Tatrách a Malej Fatre trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno vo všetkých oblastiach jasno. Oproti včerajšiemu odmäku sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -14°C do -3°C.

slovakia

left justify in out

Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1 000 m n.m. do 10 cm nového snehu, v oblasti Tatier, najmä na severnej strane od 10 do 25 cm nového snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vysokých polohách fúkal zrána silný až prudký severný vietor, na hrebeňoch dosahoval v nárazoch silu víchrice (Lomnický štít 21 m/s, Chopok 25 m/s). V priebehu dňa sa však má výrazne utíšiť. Nový sneh a sneh z poslednej periódy sneženia je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vplyvom vetra bol previevaný na záveterné východné, juhovýchodné a južné svahy a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladá do formy málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 25 do 95 cm.

V Tatrách, Nízkych Tatrách a v najvyšších polohách Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom predchádzajúceho silného vetra je snehová pokrývka rozmiestnená značne nerovnomerne. Na záveterných, najmä južných, juhovýchodných a východných svahoch je len mierne spevnená, kde sú vytvorené nestabilné preveje, snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny z nového snehu. Väčšie spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Vo Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Výška snehovej pokrývky je nižšia ako v Tatrách, ale jej stabilita na záveterných svahoch je taktiež slabá. Lavínové nebezpečenstvo má vo všetkých pohoriach výrazne lokálny charakter. 

Lavínové nebezpečenstvo má v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch mierne stúpajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona