V Tatrách napadlo do 20 centimetrov nového snehu, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 09:43 • 2 min
V Tatrách napadlo do 20 centimetrov nového snehu, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V Malej a Veľkej Fatre je dnes len malé riziko pádu lavín, prvý stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, inak je dobre spevnená a sadnutá.

 

"Je potrebné mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti ohrození pádom lavín," upozornil. Vo vyšších polohách sa môžu vyskytnúť hlavne v poludňajších hodinách spontánne splazy a menšie lavíny z nového snehu, v stredných polohách pri oteplení z vlhkého až mokrého snehu.

 

Na horách v noci postupne klesala teplota vzduchu od mínus piatich až do plus dvoch stupňov Celzia. Dážď prešiel do sneženia od nadmorskej výšky približne 1200 metrov. Pri utíšenom vetre za posledných 24 hodín postupne napadlo v najvyšších polohách Tatier do 20 centimetrov nového suchého snehu.

 

V stredných polohách napadlo do desať centimetrov snehu, ktorý je však vlhký až mokrý. V týchto polohách sa sneh dobre previazal so starou snehovou pokrývkou. Vo vyšších polohách môže byť zatiaľ so starou pokrývkou, na ktorej sa na mnohých miestach vyskytuje kôra, nepreviazaný alebo len čiastočne previazaný. V najvyšších severne orientovaných žľaboch je sneh prachový.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies