V Tatrách je tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 21 Február 2016, 11:01 • 2 min
V Tatrách je tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá od 1 900 m.n.m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej na svojej internetovej stránke. Snehová pokrývka je tu na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená. Tento stupeň platí hlavne pre južne, juhovýchodne a východné orientované svahy, kde vietor počas posledného sneženia prenášal sneh, ktorý sa nedostatočne spevnil s podkladovou vrstvou a vytvoril nestabilné snehové útvary, ktoré sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. V stredných vysokohorských polohách sa snehová pokrývka stabilizovala vplyvom ochladenia a dobre previazala s novým snehom vďaka prechodu zrážok z dažďovej formy do snehovej. V Nízkych Tatrách trvá od 1 500 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre trvá od 1 300 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda takisto 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Tendencia lavínového nebezpečenstva je tak zotrvalá.


V priebehu soboty zasiahol väčšinu horských oblastí studený front, ktorý so sebou priniesol ochladenie a zrážky. Sneh bol obzvlášť vo vyšších polohách na mnohých miestach prefúkaný na záveternú juhovýchodnú stranu hrebeňov. Teplota do rána klesla na mínus sedem stupňov Celzia v najvyšších polohách až nula stupňov Celzia v stredných polohách. Dnes očakávame príchod teplého frontu, ktorý prinesie teplé počasie so zrážkami, ktoré budú mať formu dažďa najskôr do 900 m.n.m., neskôr do 1 700 m.n.m. To spôsobí výrazné sadanie snehovej pokrývky. V priebehu dňa a hlavne v noci môže vietor vplyvom príchodu teplého frontu v oblastiach nad pásmom lesa dosahovať krátkodobo v nárazoch rýchlosť až 25 až 31 m/s, a teda 90 až 115 km/h.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies