V Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo nad 1 800 metrov

NETKY.SK • 21 December 2014, 12:20 • 2 min
V Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo nad 1 800 metrov

BRATISLAVA - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa vytvorilo od nadmorskej výšky 1 800 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Lavínové nebezpečenstvo je však veľmi lokálne. Platí najmä na záveterných južných, juhovýchodných, východných a severovýchodných svahoch, v strmých žľaboch a muldách či pod sedlami, kde je väčšie množstvo nového previateho snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Na týchto miestach sú vytvorené snehové vankúše, dosky a preveje. Stabilita snehovej pokrývky je tu nízka, uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení. Taktiež je možný zosuv menších spontánnych lavín z nového suchého snehu. Vo Fatrách vzniklo nad hranicou 1 400 metrov malé lavínové nebezpečenstvo (1.stupeň), uvoľnenie menších lavín je možné pri dodatočnom zaťažení najmä na záveterných svahoch. Tendencia lavínového nebezpečenstva je mierne stúpajúca.

 

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a na mnohých miestach snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14 do -3 stupňov Celzia. Fúkal prevažne silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 12 m/s, vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier do 15 m/s a v nárazoch viac ako 90 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 15 centimetrov nového snehu, na severe Tatier 10 až 25 centimetrov. Snehová pokrývka je vplyvom neustáleho silného vetra rozložená veľmi nerovnomerne. Na záveterných svahoch je naviate väčšie množstvo nového snehu, 10 až 50 centimetrov, na exponovaných miestach na hrebeňoch a rebrách je snehová pokrývka odfúkaná až na starý sneh alebo podklad, miestami sú na povrchu ľadové plochy. Celkovo je výška snehu výrazne podpriemerná, v stredných a vysokých polohách dosahuje 10 až 50 centimetrov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies