V Tatrách budú zisťovať počet kamzíkov

NETKY.SK • 20 Október 2013, 10:56 • 2 min
V Tatrách budú zisťovať počet kamzíkov

TATRANSKÁ LOMNICA - Počas vlaňajšieho jesenného spočítania v Tatrách narátali 1096 kamzíkov.

slovakia

left justify in out

Takmer stovka zamestnancov Štátnych lesov (ŠL) TANAPu bude v dňoch 22. a 23. októbra zisťovať počet kamzíkov žijúcich v Tatranskom národnom parku.

„Kamzíky budeme spočítavať v takmer šesťdesiatich lokalitách desiatich ochranných obvodov od Zverovky až po Tatranskú Javorinu,“ uviedol hovorca ŠL TANAPu Marián Šturcel. Naši odborníci pri tom budú spolupracovať s kolegami z poľskej strany Tatier.

Jesenným spočítaním zaznamenáva správca územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou. Počas vlaňajšieho jesenného spočítania v Tatrách narátali 1096 kamzíkov. Na slovenskej strane Tatier 810 a 286 na poľskej strane, z toho sa v čase spočítania páslo 134 mláďat v slovenských a 43 mláďat v poľských Tatrách. 

Počas viac ako päťdesiatročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali Štátne lesy TANAPu najmenej kamzíkov koncom 90-tych rokov minulého storočia, kedy ich početnosť v tomto území klesla pod 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies