V Tatrách a vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 25 Február 2016, 09:06 • 2 min
V Tatrách a vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V Malej a Veľkej Fatre je len malé riziko pádu lavín, prvý stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Na väčšine miest je snehová pokrývka vplyvom ochladenia dobre stabilizovaná. Problém predstavujú miesta s novonafúkaným snehom, ktorý sa ešte nestihol zviazať s tvrdým podkladom," uviedol s tým, že obzvlášť nebezpečné sú strmé vysokohorské žľaby a muldy, kde môžu vznikať prachové lavíny z nového snehu, a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

 

"Kritické miesta sú zvyčajne pri prechode vetrom nafúkaných a menej stabilných dosiek a vankúšov, ktoré ale nedosahujú veľké rozmery. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj malé spontánne lavíny a splazy," upozornil Biskupič.

 

Počasie na horách dnes ovplyvňuje frontálne rozhranie postupujúce smerom na východ. Ráno bolo v západnej časti zamračené, miestami hmla, vo východnej časti bolo ešte ojedinele polojasno. Ochladenie pretrváva, teploty sa pohybovali od mínus 16 do mínus štyroch stupňov Celzia. Vo Fatrách bolo skoro bezvetrie, prípadne len mierny vánok, na hrebeňoch Tatier fúkal čerstvý juhovýchodný až západný vietor, ktorý miestami dosahoval v nárazoch 50 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín napadlo do päť centimetrov nového prachové snehu, ktorý bol vetrom previaty na záveterné svahy. Vysokohorské hrebene sú vyfúkané až na tvrdý podklad a na záveterných stranách sú vytvorené preveje. Snehová pokrývka má v stredných polohách na povrchu kôru alebo ľadovú vrstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies