V Tatrách a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo!

NETKY.SK • 11 Január 2021, 08:45 • 2 min
V Tatrách a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo!

Vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre, vo vyšších polohách platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, v Malej Fatre a Západných Tatrách malé nebezpečenstvo. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre, vo vyšších polohách platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5), v Malej Fatre a Západných Tatrách malé nebezpečenstvo. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh z posledného sneženia je nad pásmom lesa na niektorých miestach ufúkaný do nebezpečných dosiek a vankúšov. Môžu sa vyskytovať na rôznych orientáciách, vzhľadom na zmeny smeru vetra. Vzhľadom na dlhodobo nízke teploty sa nedokáže snehová pokrývka poriadne stabilizovať, preto je predpoklad, že v kritických miestach (záveterné strany vysokých polôh, veľmi strmé svahy) sa situácia môže zhoršiť. Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva.

 

img

Dnes ráno pretrvávalo horských oblastiach jasné počasie so slabým vetrom východných smerov o rýchlosti do 5 metrov za sekundu (18 km/h) v nárazoch. Ranná teplota sa pohybovala od -15 stupňov Celzia v najvyšších polohách po -10 stupňov na podhorí. Snehová pokrývka je podpriemerná, najvyššia je vplyvom posledného prúdenia, ktoré prinieslo výraznejšie zrážky, v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. Sneh je v pohoriach rozložený veľmi nerovnomerne, najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov (prevažne SV). Na hrebeňoch sú časté mohutné preveje a záveje.

 

img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies