V Tatrách a najvyšších polohách Malej Fatry trvá malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 27 December 2015, 11:28 • 2 min
V Tatrách a najvyšších polohách Malej Fatry trvá malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých Tatrách a v najvyšších polohách Malej Fatry trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Lavínové nebezpečenstvo, naopak, nehrozí vo Veľkej Fatre vzhľadom na nesúvislú snehovú pokrývku. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov pri oťažení snehovej pokrývky vplyvom tepla na južných, juhovýchodných a východných svahoch najmä Západných Tatier.

 

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 15 centimetrov zrána premrznutého snehu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1800 metrov vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách, v Malej Fatre od 1500 metrov nad morom severných a východných orientácií.

 

Teploty vzduchu sa pohybovali od - 0,9 stupňa Celzia o 7.00 h na Lomnickom štíte do 8,4 stupňa Celzia na monitorovacej stanici ovzdušia Stará poľana. Fúkal prudký vietor západných a južných smerov s rýchlosťou do 40, v nárazoch do 55 kilometrov za hodinu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies