V Taliansku zomrel zakladateľ protestného Hnutia 5 hviezd Gianroberto Casaleggio

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 15:52 • 2 min
V Taliansku zomrel zakladateľ protestného Hnutia 5 hviezd Gianroberto Casaleggio

RÍM - Vo veku 61 rokov zomrel dnes Gianroberto Casaleggio, jeden z dvoch zakladateľov talianskeho protestného Hnutia piatich hviezd (M5S), ktorý bol považovaný za jeho ideológa.

slovakia

left justify in out

Jeho úmrtie oznámil dnes na svojom blogu bývalý komik Beppe Grillo, ktorý hnutie s Casaleggiom založil s cieľom otriasť talianskou politickou scénou. Grillo citoval z listu, ktorý Casaleggio adresoval v roku 2012 denníku Corriere della Sera a uviedol v ňom, že ako taliansky občan chce iba "lepšiu spoločnosť, v ktorej žije".

 

Podľa talianskej agentúry ANSA zomrel Casaleggio v Miláne na následky opuchu mozgu, ktorý utrpel ešte v roku 2014. Správa o jeho úmrtí spustila záplavu kondolencií od talianskych politikov a strán aj zo zahraničia, ktoré bojujú proti zavedenému politickému systému podobne ako M5S, uviedla agentúra AP.

 

Predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage označil Casaleggia za "génia", ktorý stál za úspechom M5S a bol "inšpiráciou pre novú politiku".

Pohreb politika sa uskutoční 14. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies