V Taliansku zapaľovali sviečky na pamiatku usmrtených čiernych mačiek

NETKY.SK • 18 November 2014, 12:17 • 2 min
V Taliansku zapaľovali sviečky na pamiatku usmrtených čiernych mačiek

RÍM - Z iniciatívy Talianskeho združenia na ochranu prírody a zvierat (AIDAA) je 17. november už desiaty rok dňom ochrany čiernych mačiek. AIDAA totiž zistilo, že kvôli poverčivosti ľudia každoročne usmrtia niekoľko desiatok tisíc mačiek čiernej farby. Ukázalo sa tiež, že o čierne mačiatka je pri adopciách z útulkov najmenší záujem.

slovakia

left justify in out

Aktivista AIDAA Lorenzo Croce pre denník La Repubblica uviedol, že neboli naplánované žiadne protestné pochody, ale milovníkov a chovateľov mačiek všetkých farieb vyzval, aby si zapálením sviečky spomenuli na osud tisícov čiernych mačiek zabitých kvôli "hlúpym poverám, počas satanistických obradov, kvôli koži, na jedenie či bezdôvodne". Najviac čiernych mačiek zmizne počas Halloweenu. 
      

Mačky sú už od staroveku obdivovanými a zároveň zatracovanými zvieratami, najmä vďaka svojej nezávislosti a nepredvídateľnosti. Ľudia už stáročia pripisujú magické vlastnosti. V starovekom Egypte ich uctievali a zbožňovali bez ohľadu na farbu. V stredoveku im však ľudia začali pripisovať tie najhoršie vlastnosti a práve v tomto období vznikla aj najznámejšia povera, že ak čierna mačka človeku prebehne cez cestu, zaručene ho čaká nešťastie a smola.
      

Mačky boli považovaní za pomocníkov veštcov a čarodejníkov a pre mnohých ľudí boli stelesnením nečistej sily. Pápež Inocent dokonca v roku 1484 vydal pápežskú bulu, v ktorej čierne mačky označil za diablových sluhov. Stredoveká cirkev sa tak s čiernymi mačkami pustila do neľútostného boja - každý rok, na sviatok sv. Jána, ich zaživa upaľovali celé tisíce, niekedy spolu s čarodejnicami. 
      

V tomto období sa zrejme aj zrodil strach ľudí z čiernych mačiek a s nimi súvisiace povery. Lekári neskôr dokonca zistili, že mnoho ľudí má ailurofóbiu - strach z mačiek. Trpel ňou vraj Alexander Macedónsky, Július Cézar, ale aj Napoleon, či Benito Mussolini.  
      

Kým vo väčšine európskych štátov čierna mačka nosí údajne smolu a sú s ňou spojené aj viaceré ďalšie povery, v Anglicku si chovateľka mačiek tejto farby vraj môže byť istá, že nikdy nezostane bez nápadníkov. Škóti zase veria, že čierna mačka v dome znamená istotu bohatstva. A námorníci sú presvedčení, že s čiernou mačkou na palube ich čaká úspešná plavba. V Írsku zase veria, že ak niekomu čierna mačka prejde cez cestu alebo mu vojde do domu, bude mať šťastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies