V Taliansku zadržali dvoch islamistov, plánovali útoky aj na vojenskú základňu

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 13:50 • 2 min
V Taliansku zadržali dvoch islamistov, plánovali útoky aj na vojenskú základňu

MILÁNO/RÍM - Dvoch mužov z Tuniska a Pakistanu zadržala talianska polícia pre obvinenia z terorizmu. Obaja zverejňovali na internete džihádistické vyhrážky v mene skupiny Islamský štát (IS) a podľa prokuratúry zamýšľali zaútočiť okrem iného na vojenskú základňu pri Brescii, kde sú umiestnení americkí vojaci.

slovakia

left justify in out

Muži publikovali vyhrážky na sieti Twitter. Na ich medzičasom zrušenom konte nazvanom "Islamský štát v Ríme" sa objavili fotografie rukou písaných odkazov ako "Sme vo vašich uliciach" na pozadí známych talianskych pamiatok ako Milánsky dóm či rímske Koloseum, železničných staníc a iných lokalít, informovala agentúra DPA.

 

Protiteroristický prokurátor Maurizio Romanelli podľa agentúry AP uviedol, že dvaja zadržaní boli stále vo "fáze rastu" a neboli schopní spáchať útok na leteckú základňu Ghedi ani iné ciele, aj keď o tom hovorili v telefonátoch odpočutých vyšetrovateľmi. Svoje úmysly zatiaľ nepremenili na konkrétne plány. "Tieto ciele neboli nikdy ohrozené," povedal Romanelli na tlačovej konferencii.

 

Dvojicu mužov podľa úradov inšpirovala internetová propaganda IS. Plánovali cestovať na územie ovládané touto skupinou, aby podstúpili vojenský výcvik, a medzitým zhromažďovali na internete informácie, ako sa zúčastniť na svätej vojne - džiháde. Zadržaní žili v meste Manerbio južne od Brescie a 90 kilometrov východne od Milána. V Taliansku boli oficiálne prihlásení na pobyt.

 

Taliansky minister vnútra Angelino Alfano ocenil prácu polície. "Dvaja stúpenci IS zatknutí dnes ráno v Brescii. Náš monitorovací systém znova dokázal svoju účinnosť," napísal na Twitteri. Taliansko vystupňovalo zákroky proti islamistickému terorizmu. V uplynulých týždňoch v tejto súvislosti z krajiny vyhostili približne 40 cudzincov. Talianska vláda nasadila na zabránenie útokom najlepších protiteroristických expertov, ubezpečil nedávno minister vnútra Alfano.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies