V Taliansku sa začal megaproces s mafiánmi

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 17:32 • 2 min
V Taliansku sa začal megaproces s mafiánmi

RÍM - Doteraz najväčší proces s mafiánmi na severe Talianska, v ktorom sa z trestnej činnosti zodpovedá až 147 obžalovaných, sa dnes začal v meste Reggio Emilia.

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi jeden z talianskych svetových šampiónov vo futbale Vincenzo Iaquinta, ktorý mal porušiť platnú zbrojnú legislatívu krajiny, ale aj podnikatelia, politici a novinári.

 

V hľadáčiku justície sa ocitli tentoraz členovia kalábrijskej mafie 'Ndrangheta, ktorí sú však už desaťročia aktívni aj na hospodársky prosperujúcom severe Talianska, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

'Ndrangheta, ktorá sa inak venuje najmä ilegálnemu obchodovaniu s drogami a zbraňami, zarobila údajne predovšetkým po zemetraseniach z roku 2012 miliardy eur vďaka podielu na obnove severu Talianska. Podľa znalcov pomerov by infiltrácii mafiánov do stavebníctva mohla zabrániť iba lepšia kontrola zo strany regionálnych vlád.

 

Kým Iaquintov otec Giuseppe je dokonca členom mafiánskej organizácie, slávny útočník, ktorý figuroval v kádri svetových šampiónov z roku 2006, sa len nedávno nechal počuť, že osobne ani nevie, čo vlastne je 'Ndrangheta.

 

Ďalší proces podobného charakteru sa dnes začal v Ríme.

 

Bývalý neofašistický starosta Ríma Gianni Alemanno v ňom čelí podozreniam, že počas jeho pôsobenia na čele radnice v rokoch 2008-13 rozkvitli v meste mafiánske obchody a tzv. Mafia Capitale tam zažila svoj vzostup, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Alemanna (58) obžalovali z korupcie a ilegálneho financovania jeho predvolebnej kampane. Vinu však opakovane poprel a dnes v súdnej sieni vyhlásil, že sa bude obhajovať, pretože chce preukázať svoju nevinu.

 

Proces v Ríme dnes po niekoľkých minútach odročili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies