V Taliansku aj Švajčiarsku sneh odrezal od sveta alpské strediská

NETKY.SK • 5 Január 2018, 21:00 • 2 min
V Taliansku aj Švajčiarsku sneh odrezal od sveta alpské strediská

LONDÝN - Sneh odrezal od okolitého sveta alpské lyžiarske strediská v mestách Cervinia v Taliansku a Adelboden vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok spravodajská televízia BBC. Talianske média uviedli, že mesto Cervinia ležiace v údolí Aosta je z polovice "pochované" pod dvoma metrami čerstvého snehu. Uviazlo tam približne 10.000 turistov. Vzhľadom na vysoký stupeň lavínového nebezpečenstva sú lyžiarske vleky na tamojších zjazdovkách mimo prevádzky.

 

Podľa výpovede jedného z turistov "je v Cervinii kvôli lavínovému nebezpečenstvu uzavretá hlavná cesta do Valtournenche... sneh z ciest odpratávajú všetkým, čím je to možné, bagrami, lopatami aj snehovými odhŕňačmi". Podobná núdzová situácia postihla aj švajčiarske mesto Adelboden, kde na odstránenie sutín po zosuve pôdy povolali armádu. V mnohých strediskách platí štvrtý z piatich možných stupňov lavínového nebezpečenstva.

 

Počasie ohrozilo lyžiarske preteky Svetového pohára, ktoré sa v Adelbodene majú konať tento víkend. Podľa tamojších novín je nepriechodná cesta zo strediska do mesta Frutigen. Podľa správ švajčiarskych médií sa ale preteky uskutočnia a úrady na sprejazdnení cesty pracujú.

 

Aj v tirolskom regióne v Rakúsku platí vysoký stupeň lavínového nebezpečenstva a mnohé cesty sú neprejazdné. Vo Vorarlbersku platí štvrtý z piatich možných stupňov lavínového nebezpečenstva. Vo francúzskych Alpách zatvorili lyžiarske zjazdovky vo Val d'Isere - v jednom z najväčších stredísk - a v Chamonix pozastavili väčšinu vlekov. Tlaková níž Eleanor sprevádzaná silným vetrom a dažďom zasiahla Švajčiarsko, Írsko, Britániu, Francúzsko, Holandsko či Nemecko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona